28-11-2023

Afstudeeronderzoek geslaagd!

Chanel Zimmerman uit Ridderkerk is afgestudeerd! Zij heeft bij ons aan haar afstudeerstage gewerkt. Van april tot en met oktober deed zij vijf dagen per week onderzoek naar de invloed van de MPG-berekening in het ontwerpproces van transformatieprojecten. Wij zijn haar dankbaar voor haar bevindingen én haar inzet!

2231423 Bongers   Content 23 november 2023   NIeuwsoverzicht

Chanel: “Nadat ik in mijn zoektocht naar een stageplaats contact had gelegd, bleek Bongers Architecten zeer geïnteresseerd in mijn opdracht.”

Maatstaf voor duurzaamheid

De MPG-score is een maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw en de gebruikte materialen. MPG staat voor ‘milieuprestatie gebouwen’. Deze eis wordt stapsgewijs scherper en in 2030 is de grenswaarde gehalveerd ten opzichte van het startjaar 2018.

Interessante combinatie

“Vooral de combinatie van de MPG-berekening en transformatieprojecten trok hun aandacht”, vervolgt Chanel. “Voor het uitwerken van mijn onderzoek ben ik van vier onderwerpen uitgegaan. Levensduurverlenging, het bruto vloeroppervlak, de actie met betrekking tot materialen: handhaven, verwijderen of toevoegen en de daarbij horende materiaalkeuzes?”

Ontwerptool

Chanel: “Op basis van die leidende onderwerpen heb ik conclusies kunnen trekken. Die heb ik samengevat in een ontwerptool. Voor Bongers Architecten heb ik de tool toegepast op een transformatieproject. De evaluatie van dat proces is positief uitgevallen. Zeker in het geval van duurzaamheid, is de tool bruikbaar!”

Meerdere aspecten

“Voor het totaalplaatje in het ontwerpproces komen meerdere aspecten kijken. Zoals bouwtechnische zaken, financiële invloeden en realistische overwegingen binnen het ontwerp. Mijn aanbeveling was dan ook dat mijn onderzoek als verbreding van de kennis van het toepassen van de MPG-berekening fungeert. Meer onderzoek is nodig, maar dit is een eerste stap in de goede richting.”

Ingewikkelde berekening

Chanel: “Het is best een ingewikkelde berekening. Je moet de materie snappen, voordat je er echt iets over kunt zeggen. Daarom denk ik dat vervolgonderzoek goed is. Bij Bongers Architecten was ik de enige die bekend was met dit onderwerp: met het overbrengen van mijn kennis, is mijn doel bereikt.”

Ambitie in architectuur

Daar waren haar docenten van de studie hbo-bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam het mee eens. “Het afstudeeronderzoek is met een voldoende beoordeeld! Mijn ambitie heeft altijd in de architectuur gelegen: nu ga ik mij richten op de premaster architectuur aan de Technische Universiteit Delft. Tot ik daar mee kan beginnen, wil ik in de bouwsector werken.”

Horizon verbreden

Chanel: “Mijn tijd op kantoor bij Bongers Architecten is prima bevallen. Het is een heel fijne werkomgeving, waar iedereen klaar staat om te helpen. Er heerst een ontspannen sfeer, waar het niet altijd over werk hoeft te gaan. Ik ben Bongers Architecten dankbaar voor deze kans. Nu ga ik mijn horizon verbreden!”

Wil jij ook deel uitmaken van ons gevarieerde, gezellige en gedreven team? Kijk dan eens naar de vacatures op onze website.

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.