“Na een korte onderbreking ben ik opnieuw Ouderling-Kerkrentmeester van de Ichthuskerk”, vertelt Pieter. In 2014 werd ik gevraagd voor die rol, onder meer om de verbouwing te begeleiden. In samenwerking met drie mederentmeesters en de bouwcommissie heb ik de coördinatie verzorgd.”
Projectleider
Pieter heeft weliswaar geen achtergrond in de bouw, maar wel als projectleider. “Wat betreft de details en specifieke bouw-onderwerpen was mijn inbreng gering. Ik heb mij gericht op de goede mensen verzamelen en besluiten forceren.” Dat had prioriteit, want de eerste ideeën over de verbouwing en uitbreiding speelden al sinds het begin van de eeuw. Pieter: “Het kerkgebouw stamt uit 1965: op verschillende vlakken was behoefte aan aanpassingen naar deze tijd. Bijvoorbeeld voor de nevenruimtes, de hal en de toiletten.”
Herinrichting
“In 2013 werden de plannen concreet en kwam er een verzoek vanuit de kerkenraad”, vervolgt Pieter. “Er bestond vooral veel behoefte aan ruimtes voor doordeweekse activiteiten, naast de zondagdiensten. In 2014 zijn de plannen door kerkenraad goedgekeurd, maar pas in 2016 is de vergunning aangevraagd en het werk in gang gezet. De gemeente werkte in diezelfde periode aan de herinrichting van het Scheldeplein, waar onze kerk is gevestigd. Er moest bijvoorbeeld ruimte zijn voor het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen.”
Bongers Architecten
Pieter: “Toen de bouwcommissie werd samengesteld is de keuze op Bongers Architecten gevallen. Een logische keuze, net als het betrekken van Lagendijk als bouwer. Zij hadden al eerder bouwwerkzaamheden aan de kerk uitgevoerd. Vanuit de kerk vinden wij het wenselijk mensen die betrokken zijn bij de gemeente te vragen. Dat is een combinatie van ‘de gunfactor’ én het kostenplaatje.
Vorm Ichthusvis behouden
Pieter: “De opdracht die wij Bongers Architecten hebben gegeven bestond uit drie onderdelen. Ten eerste de uitbreiding van de capaciteit voor de zondagdiensten, want onze gemeente groeit gelukkig nog steeds! De andere opdracht wast het creëren van meer multifunctionele ruimtes. En de entree was aan verbetering toe: lichter, uitnodigender en praktischer, zodat de doorstroom soepeler verloopt. Bovendien vonden we het vanuit esthetisch oogpunt wenselijk dat de vorm van de ‘Ichthusvis’ behouden zou blijven. Dat is in uitgedijde vorm goed gelukt!”
Efficiënt proces
“Tijdens de bouwvergaderingen voerden we gesprekken met Sander Bongers en Markus van Dongen. Die samenwerking was heel goed, het contact was zeer prettig. Wij kregen direct antwoord op vragen, en zij dachten mee en droegen opties aan. Het proces verliep buitengewoon efficiënt. Dat zette zich voort tijdens de bouw, ook met de voorman van Lagendijk. De werkzaamheden verliepen volgens planning. Onze wens was voor de kerst in 2016 open te gaan: de eerste dienst in de vernieuwde kerk was op 23 december!”
Aangenaam en multifunctioneel
De hal is uitgebreid en veranderd tot een aangename, multifunctionele ontmoetingsruimte. De nevenruimtes zijn uitgebreid, en kunnen door middel van schuifwanden betrokken worden bij grote zaal. Het vernieuwde gebouw heeft na de verbouwing een meer open uitstraling, doordat er veel met glazen wanden gewerkt wordt, onder meer bij de entree.
Diensten doorgegaan
Pieter: “De uitvoering begon op 23 juni 2016. Ondanks dat de complete gevel is vernieuwd, konden onze diensten op zondagen toch doorgaan! Uiteindelijk was de officiële opening in januari 2017. De laatste werkzaamheden in de omgeving vroegen wat extra tijd. Met het oog op de kosten wilden wij zelf ook werk uitvoeren. Daarbij hebben we goed advies gekregen, bijvoorbeeld over het beperken van bepaalde risico’s.”
Zeer prettig
Hij besluit: “De samenwerking met Bongers Architecten hebben we als zeer prettig ervaren. Ze stonden open voor onze ideeën en hebben meegedacht. Niets was te gek en alles is volgens afspraak verlopen. Het scheelt natuurlijk dat we elkaar kennen. Dat is prettig, omdat we in een kerk veel met vrijwilligers werken!”
Wilt u meer weten over onze werkzaamheden aan openbare gebouwen, zoals kerken? Neem dan contact met ons op.