Naar onze mening verloopt het proces soepeler wanneer we een bouwproject in een bouwteam realiseren. Deze constructie brengt onmiskenbaar voordelen met zich mee. Zowel voor de zakelijke áls voor de particuliere opdrachtgever.
Naar onze mening verloopt het proces soepeler wanneer we een bouwproject in een bouwteam realiseren. Deze constructie brengt onmiskenbaar voordelen met zich mee. Zowel voor de zakelijke áls voor de particuliere opdrachtgever.
Onze projectleider Markus van Dongen benadrukt dat het eindresultaat van een bouwproject bij Bongers Architecten altijd centraal staat. Waarom naar zijn mening een bouwteam de kwaliteit van dat eindresultaat bevordert, licht hij graag toe. Een bouwteam is een projectgebonden samenwerkingsverband tussen opdrachtgever en deskundigen. Zij werken samen aan het ontwerp, de engineering en de uitvoering van een bouwproject.
De kracht van een bouwteam schuilt in een aantal factoren. Door zo vroeg mogelijk in het proces partijen te betrekken, wordt kennis gebundeld. De architect kan op basis van de expertise van een aannemer of installateur zijn ontwerp specificeren. Dat betekent dat tijdens de uitvoering aanpassingen worden voorkomen. Dat bevordert de snelheid van het proces.
Bongers Architecten valt voor de samenstelling van een bouwteam bij voorkeur graag terug op lokale partijen. De kwaliteiten zijn bekend en vaak is al in eerdere constructies samengewerkt. Vertrouwen speelt een grote rol bij het werken in een bouwteam. Op het gebied van de prijs, de materiaalkeuze én van de startdatum moeten alle partijen van elkaar op aan kunnen. Er wordt gerekend op basis van het schetsontwerp. Latere aanpassingen mogen dan niet meer voor grote verrassingen zorgen.
Markus stelt het verschil tussen de zakelijke en de particuliere opdrachtgever aan de orde. Waar particulieren doorgaans de samenstelling van het bouwteam overlaten aan de architect, is bijvoorbeeld de projectontwikkelaar van een woningbouwproject dwingender. Markus: “In de zakelijke markt merk je dat opdrachtgevers terugvallen op hun eigen netwerk.”
Het voordeel van lokale partijen betrekken bij een bouwteam, is ook dat goede ervaringen breder gedeeld worden. Markus: “Dat vergroot de kans op uitnodigingen voor bouwteams van omvangrijke projecten.” Uiteindelijk is het belangrijk dat alle partijen waarmaken wat ze beloven. De rol van de architect is duidelijk, wat Markus betreft. Op basis van het schetsontwerp worden beslissingen genomen. Vaak is de architect initiatiefnemer in de communicatie met de opdrachtgever én het samenstellen van het bouwteam. “Communicatie is heel erg belangrijk”, besluit hij. “Zowel met de opdrachtgever, als met de andere partijen in het bouwteam. Samen groeien we naar een optimaal resultaat.”
Wilt u meer weten over onze rol bij het werken in een bouwteam? Neem dan contact met ons op.