3-4-2025

Duurzaam ontwerpen voor nieuwbouw

bongers duurzaamheid

Een inzicht in duurzame afwegingen waarmee wij rekening houden bij ontwerpen voor nieuwbouw!

Drie pijlers onder duurzaam ontwerpen

Duurzaamheid is een breed begrip. Daarom onderscheiden wij drie belangrijke pijlers onder duurzaam ontwerpen. Te beginnen met energiegebruik: hoe minder energie een gebouw nodig heeft, hoe beter. We ontwerpen compact en houden rekening met de oriëntatie op de zon, zonwering, isolatie en passieve warmte.

Materiaalgebruik en levensduur

Daarnaast is materiaalgebruik een belangrijke factor. We kiezen waar mogelijk voor biobased of circulaire materialen, zoals houtbouw of clikbricks. Daarmee verlagen we de milieubelasting en verbeteren we de herbruikbaarheid van materialen. Ten slotte speelt levensduur een rol. Een gebouw dat lang meegaat en flexibel is in gebruik, is duurzamer.

Biobased en circulair

We passen steeds vaker houtbouw toe, zowel bij particuliere woningen als voor bedrijfspanden. Hout heeft een lage ecologische footprint, slaat CO₂ op en is goed te hergebruiken. Daarnaast gebruiken we steeds vaker clikbricks in onze ontwerpen: metselstenen die je zonder cement kunt stapelen en later demonteren. Ideaal voor circulair bouwen!

Techniek en ontwerp verbonden

Duurzaamheid vraagt om samenwerking. We stemmen het ontwerp nauw af met installateurs en technische adviseurs. Denk aan het inpassen van warmtepompen, ventilatiesystemen en zonnepanelen. Dat betekent ook ruimte reserveren voor installaties, slimme leidingroutes ontwerpen en esthetiek combineren met techniek.

Vroeg meedenken

Voor bedrijfspanden zijn die installaties vaak omvangrijker dan bij woningen. Daarom denken we vroeg in het traject mee over bezettingsgraden, ventilatiecapaciteit en technische schachten. Zo zorgen we voor comfort, zonder concessies te doen aan ontwerp en uitstraling.

Zonlicht en warmte gebruiken

We maken goed gebruik van zonlicht. Grote overstekken houden in de zomer de zon buiten, terwijl de lage winterzon juist naar binnen kan schijnen. Zo benutten we passieve zonne-energie. Ook het beperken van het geveloppervlak ten opzichte van de inhoud, is een belangrijk aandachtspunt om energieverlies te voorkomen.

Toepassen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een veelgebruikte maatregel om duurzame energie op te wekken. Wij zorgen dat zonnepanelen esthetisch én functioneel in het ontwerp worden geïntegreerd. Door optimaal gebruik te maken van beschikbare dakoppervlakken, stemmen we het systeem af op het energieverbruik van het gebouw. In bedrijfspanden is het vaak mogelijk grote aantallen panelen te plaatsen, waardoor directe benutting van de opgewekte energie in combinatie met bijvoorbeeld warmtepompen eenvoudig haalbaar is.

Klimaatadaptief en natuurinclusief

Een duurzaam gebouw moet ook bestand zijn tegen een veranderend klimaat. Daarom integreren we steeds vaker groendaken, regenwaterbuffering en natuurlijke ventilatie. Daarnaast maken we ruimte voor biodiversiteit: nestkasten, groengevels en faunavriendelijke elementen maken dan deel uit van het ontwerp.

Wet- en regelgeving

Zowel particuliere als zakelijke gebouwen moeten aan steeds strengere eisen voldoen. Voor bedrijfspanden geldt bovendien vaak een verplichte milieuprestatieberekening en energielabel. Bij particuliere projecten wordt duurzaamheid vaak gestuurd door woonwensen en comfort. In beide gevallen geldt: hoe eerder we duurzaamheid meenemen, hoe beter het resultaat.

Onze rolverdeling

Binnen ons team werken ontwerpers, technisch specialisten en bouwkundigen nauw samen. In de ontwerpfase leggen we de basis, waarbij we al anticiperen op techniek en regelgeving. In de technische uitwerking zorgen we dat alles klopt tot in detail: van leidingwerk tot plafondhoogte. Zo kunnen we onze opdrachtgevers volledig ontzorgen.

Esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid

Duurzaam ontwerpen vraagt om visie, samenwerking en aandacht voor detail. Wij combineren esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid in elk ontwerp. Op die manier bouwen we aan gebouwen die vandaag én morgen relevant zijn! Neem voor meer informatie contact met ons op.

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.