09-10-2023

Een kavel roept vragen op!

Met onze ruime ervaring in het ontwerpen van huizen, worden wij regelmatig benaderd door particulieren. Voorafgaand aan het ontwerp van een woning, vragen zij zich af waar ze rekening mee moeten houden bij de aanschaf van een kavel. Wij denken natuurlijk graag mee!

Bongers Architecten aanschaf kavel

Sander Bongers noemt een aantal punten, die bij herhaling vragen oproepen bij de aanschaf van grond waarop gebouwd gaat worden.

Lastig inschatten

“Vaak vinden mensen het lastig in te schatten welke kavelomvang past bij hun wensen”, zegt Sander. “Hoe groot is dat nu precies? Ze krijgen een beter idee wanneer een huis geprojecteerd is in die ruimte. Dan krijg je bijvoorbeeld een indruk hoeveel ruimte erover blijft voor de tuin.”

Oriëntatie

Sander: “Een andere vraag heeft betrekking op de oriëntatie ten opzichte van de zon: sommige mensen zitten graag in de zon, anderen juist niet. Daarop voortbordurend komt ook aan de orde hoe je wegkijkt op een kavel: ben je ingebouwd of heb je vrij uitzicht. Daar kunnen wij met het ontwerp op inspelen. Over zichtlijnen kunnen we snel duidelijkheid geven. Wij willen graag meedenken, wat de mooie kanten zijn om te benutten.”

Regelgeving

Minder aansprekend, maar zeker belangrijk, is regelgeving vanuit de gemeente. Sander: “Wat kan en mag? Zijn er eisen aan de omvang, wat is de maximale goothoogte? Dat verschilt per plek in een gemeente! Dan is er ook het beeldkwaliteitsplan: wat zijn de richtlijnen voor de architectuur? Moet er bijvoorbeeld in landelijke stijl worden gebouwd, met schuine daken en landelijke materialen? Of juist modern, met veel glas en een plat dak? Wij weten precies waar we de antwoorden op die vragen kunnen vinden.”

Duurzaamheid

“Tegenwoordig speelt duurzaamheid vaak een rol”, zegt Sander. “Is een kavel geschikt op een passieve of actieve manier om te gaan met energie? Dan heb ik het over zonnewarmte, is er gelegenheid voor het plaatsen van zonnepanelen? Ook op dat gebied moet aan wettelijke eisen voldaan worden. Sommige mensen zijn ambitieuzer dan de wettelijke eisen. Maar een kavel moet zich daar wel voor lenen. Overstek is daar een voorbeeld van. Daarmee kun je in de zomer warmte buiten houden.”

Kavels in de regio

Bent u op zoek naar een kavel? Op dit moment zijn er in de regio verschillende projecten in ontwikkeling: volop mogelijkheden voor het realiseren van ‘Uw eigen Bongers’. Wat dacht u bijvoorbeeld van wonen aan de Waal in Rijsoord? Dan is Waalzigt een schitterende optie. Wanneer u in die regio zoekt, is de Landerij van Rijsoord ook een mogelijkheid. Er zijn nog diverse kavels beschikbaar. Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden. Wij denken graag met u mee over andere opties!

Ontwerpen

Wanneer Bongers Architecten vrijblijvend over dit soort vragen heeft meegedacht, begint het echte werk! Daarvoor kan de keuze gemaakt worden uit diverse stijlen. Wij ontwerpen modern, klassiek, hedendaags, landelijk modern en schuurwoningen! Kijk voor een impressie van onze stijlen op onze projectenpagina.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een kavel? Neem dan contact met ons op.

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.