Sander Bongers: “Zo lang Bongers Architecten bestaat hebben we al diverse samenwerkingen met partijen die in hout bouwen. We hebben bijvoorbeeld talloze houten woningen ontworpen die in Zweden zijn geprefabriceerd, maar ook werken we samen met een partij die gewoon in Nederland produceert.”
Skeletbouw & massieve houtbouw
Er zijn veel verschillende toepassingen en systemen om met hout te bouwen. Sander “Wij passen hout al lang toe bij houtskeletbouw. Daarbij wordt een frame van hout gevuld met isolatiemateriaal.” Een nieuwere vorm, die snel aan populariteit wint, is massieve houtbouw. “Daarmee kun je meer in de hoogte bouwen, zelfs tot wel tien verdiepingen. Een belangrijke voorwaarde daarbij is de goede brandscheiding. Bij massieve houtbouw worden complete panelen van houten balken samengesteld. Deze panelen worden prefab vervaardigd en als wand of vloer in elkaar gezet.”
Natuurlijke materialen
Als het aan Sander ligt, keert hout zoveel mogelijk terug in zijn ontwerpen. “Ik vind het fijn met natuurlijke materialen te werken. Hout heeft een duurzame herkomst, het is heel belangrijk energiezuinige materialen te gebruiken in deze tijd. De stikstofopname van hout is heel hoog! En hout brengt bovendien bepaald comfort in een huis. Het zorgt voor een prettig binnenklimaat. Het huis voelt ‘warmer’. En akoestisch is hout in vergelijking met steen of beton ook prettiger. Geluid wordt gedempt door hout en dat merk je altijd.”
Esthetische voorkeur
Buiten de praktische argumenten heeft Sander als ontwerper ook een esthetische voorkeur voor hout. “Je kunt het heel zichtbaar maken aan de binnen- en buitenzijde, maar dat hoeft niet. Dan metsel je bijvoorbeeld een stenen gevel om een houten skelet. Zelf vind ik het mooi om het juist wel te laten zien”, zegt Sander. “Je kunt hout op verschillende manieren laten terugkomen in een ontwerp. Bijvoorbeeld door een eiken spant in het zicht te laten. Het kan klassiek ogen, maar juist bij een moderne woning heel strak ingezet worden.”
Vooroordelen wegnemen
Vooroordelen vallen ook weg te nemen, merkt Sander. “Hoe zit het met het onderhoud? Hout hoeft niet per definitie aan de buitenkant toegepast te worden. Maar er zijn soorten die nauwelijks onderhoud nodig hebben. Dat is bijvoorbeeld thermisch gemodificeerd hout - naaldhout of essenhout wat verhit wordt en daardoor bestendig is tegen weer en wind!” Hij vervolgt: “Je hoort dat mensen bevreesd zijn voor ongedierte: houtworm of boktor bijvoorbeeld. Dat is een verschijnsel uit het verleden. Tegenwoordig wordt hout goed beschermd.” Angst voor gehorigheid is onterecht. “Op de verdiepingsvloer houdt een zwevende dekvloer geluid tegen, dat is heel solide.”
Ideaal bij transformatie
Sander: “Wij zijn begonnen met hout in grootschalige ontwikkelingen toe te passen: bijvoorbeeld bij het optoppen van een bestaand gebouw. Hout is een licht materiaal en daardoor bij uitstek geschikt om meerdere verdiepingen toe te voegen op bestaande panden. Daarvoor willen we het systeem met massieve wanden en vloeren gaan gebruiken. Bijvoorbeeld voor de transformatie van een oud industrieel pand, waarboven appartementen komen.”
Bestendig en flexibel
“De inzet van hout is doorgaans een combinatie van afwegingen”, besluit Sander. “De wens van de opdrachtgever, uit esthetisch oogpunt. Het is duurzaam, voldoet aan stikstofeisen: die doelen zijn gemakkelijker te behalen door het gebruik van hout. Ook bij een milieuprestatie-berekening scoort hout goed. Dat is een belangrijk onderdeel voor het verkrijgen van een vergunning. Het is relatief eenvoudig de bestendigheid van hout te verhogen. Dat maakt het een flexibel product, wat bovendien herbruikbaar is na demontage!”
Wilt u meer weten over de eindeloze mogelijkheden van hout bij het ontwerpen van huizen of gebouwen? Neem dan contact met ons op.
Foto's: Houtenhuizen.nu