17-11-2022

‘De bouwplaats in je computer’

Driedimensionale digitale visualisatie van architectonische ontwerpen is voor meerdere doelen van toegevoegde waarde. Wij maken er al langere tijd gebruik van, bijvoorbeeld voor acquisitie en tegenwoordig ook voor social media. Onze stagiair Michiel Ros is ‘expert’ en vertelt er meer over.

schets woonhuis

“Verreweg de belangrijkste reden om deze visualisaties te gebruiken”, begint Michiel, “is de presentatie van ontwerpen aan onze opdrachtgevers. Met behulp van de software van Lumion, wekken we een bouwtekening tot leven!”

Levend, gevoel en inzichtelijk

Michiel: “Bongers Architecten zet deze presentatievorm vaak in en krijgt daar veel waardering voor van opdrachtgevers. Op deze manier krijgen ze een ‘levend plaatje’ voorgeschoteld: het zorgt dat opdrachtgevers ‘gevoel’ krijgen bij een ontwerp. Zo’n digitale artist impression geeft een realistisch beeld en stimuleert de interactie tussen ontwerper en opdrachtgever. Het ontwerp wordt daardoor naar een hoger niveau getild. En nog voordat er gebouwd wordt, zijn de bedoelingen van de architect inzichtelijk gemaakt.”

Presentaties, acquisitie en social media

Michiel Ros studeert Bouwkunde aan het hbo, met de focus op architectuur. “Dat ik mij hier bij Bongers Architecten bezighoud met Lumion en de visualisaties, heeft geen direct verband met mijn opleiding. Het is best specialistisch werk, waar ik al langer mee bezig ben. Op die manier kan ik iets toevoegen aan de dienstverlening van Bongers Architecten.” Zoals gezegd, worden de driedimensionale visualisaties voornamelijk ingezet voor presentaties aan opdrachtgevers. “Maar acquisitiedoeleinden en social media spelen ook een rol”, zegt Michiel.

Lijntjes tot leven wekken

Michiel: “Wanneer een goede bouwkundige onderlegger is gemaakt, krijg ik het model doorgespeeld. Vervolgens ga ik in Lumion materialen en eigenschappen toekennen. Daarmee vul ik het plaatje aan met een realistische omgeving en zorg ik voor de juiste belichting. Het is het tot leven wekken van lijntjes. De tekening is in 3D gemaakt, maar de materialen zijn nog niet fotorealistisch. Bouwtekeningen zijn altijd gefocust op gevels: in deze visualisatie combineer ik beelden, tot een perspectief van verschillende gevels.”

Volgers prikkelen

“De innovatie die we nu vooral toevoegen, is de nadruk op het gebruik van de visualisaties voor social media. Ik maak van de Lumion plaatjes meer telefoongerichte afbeeldingen. Daarbij kun je denken aan de ‘reels’ op Instagram. Maar ook aan zoiets ‘vanzelfsprekends’ als het ‘staand’ maken van ‘liggende’ afbeeldingen. Zo prikkelen we onze volgers en schetsen we realistische beelden, waarbij mensen meer gevoel krijgen voor een ontwerp!”

Michiel besluit: “Deze vorm van visualisatie is een simulatie van de echte wereld: het is ‘de bouwplaats in je computer’!” 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de driedimensionale visualisaties van onze ontwerpen? Volg ons dan op social media of neem contact op voor een oriënterend gesprek.

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.