04-04-2024

‘Optoppen als oplossing voor woningnood’

Michiel Ros kwam als derdejaars student Bouwkunde bij ons stage lopen. Inmiddels is hij als 3D-visualiser en BIM-modelleur- een gewaardeerd lid van ons team. Nu werkt hij aan zijn afstudeeropdracht over ‘optoppen’: een mogelijke oplossing voor de woningnood, waar wij ons graag in willen verdiepen.

2240533 Bongers content Overzicht

Michiel vertelt over zijn onderzoek en de kansen die dat biedt voor Bongers Architecten.

Meerdere nieuwe bouwlagen

Optoppen is het aanbrengen van één of meerdere nieuwe bouwlagen boven op een bestaand gebouw. Hierbij wordt veelal gebruikgemaakt van het draagvermogen van de bestaande draagconstructie. De optopping zelf heeft een relatief lichtgewicht constructie van bijvoorbeeld houtskeletbouw of staalskeletbouw.

Wooncapaciteit toevoegen

Michiel: “Mijn afstudeerproject richt zich op het optoppen van bestaande gebouwen, wat een nieuwe tak van sport is voor Bongers Architecten. Door extra lagen toe te voegen op bestaande daken en onderbouwen, kunnen we aanzienlijk meer - woon - capaciteit toevoegen aan bestaande gebouwen.”

Succesvolle voorbeelden

“Goede voorbeelden van projecten waar optoppen succesvol is toegepast zie je in Rotterdam: de Karel Doormanstraat en ook de Fenixloods.” Michiel vervolgt: “Ik zoek naar mogelijkheden voor optoppen. We bepalen of onze benadering breed toepasbaar is. Daar komen verschillende aspecten bij kijken, zoals het draagvermogen, maar ook het akoestische effect. Het gaat om het vergelijken van bestaande gebouwen en kijken hoe we daarop letterlijk kunnen voortbouwen.”

Van toegevoegde waarde

Michiel: “Woningnood is een nationaal probleem en optoppen biedt daarvoor oplossingen. Met deze afstudeeropdracht kan ik van toegevoegde waarde zijn voor Bongers Architecten, omdat het ons in staat stelt uit te breiden in plaats van enkel te transformeren. Dit biedt bijzondere kansen voor gebouwen met grotere mogelijkheden.”

Interessant vergelijkingsmateriaal

Michiel: “Mijn onderzoek is in volle gang. Ik ben bezig met het afronden van de dataverzameling en het doel is tot een breed inzetbare toepassing te komen. Ik heb meerdere studiegenoten die hieraan werken, en dat levert interessante vergelijkingspunten op.”

Bachelor & Master

“Na afronding van mijn bachelor bouwkunde ben ik van plan een masteropleiding in architectuur te volgen. In deeltijd, zodat ik de mogelijkheid heb om tegelijkertijd in de praktijk te werken. Mijn uiteindelijke doel is architect worden. Wat Bongers Architecten onderscheidt, zijn de korte lijnen binnen ons kleinschalige team. Dat zorgt voor een snelle doorloop van middelgrote, veelzijdige projecten. Met het optoppen als extra dienst wordt ons werk nog uitdagender en interessanter.”

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.