23-03-2023

Bewustwording stimuleert restylen en transformatie

Op veel verschillende manieren heeft ook de bouwwereld met ‘bewustwording’ te maken. Eén van de gevolgen is de toenemende vraag naar ‘restyling’ en ‘transformatie’. Duurdere bouwmaterialen spelen ook een rol. Sander Bongers vertelt hoe Bongers Architecten met die uitdagingen omgaat. En hij legt het verschil tussen beide disciplines uit.

Bongers-architecten-restylen

“Transformatie betekent dat een gebouw een geheel nieuwe functie krijgt. Het meest concrete voorbeeld is een bedrijvenpand wat getransformeerd wordt naar een appartementencomplex.”

Kantooroverschot en woningtekort

“De transformatievraag wordt ons minder vaak gesteld dan een verzoek tot restylen”, vervolgt Sander. “Transformatie moet bijvoorbeeld ook mogelijk zijn binnen het bestemmingsplan. Daarbij ben je afhankelijk van medewerking van de betreffende gemeente. Het blijkt in elk geval een serieuze optie, in een tijd van kantooroverschot en woningtekort.”

Isolatie en duurzaamheid

Bongers Architecten wordt vaker benaderd voor een restyling. Dat is gericht op het uiterlijk van een gebouw aanpassen. Vaak in relatie tot duurzaamheid. Met het restylen van een pand wordt de levensduur geoptimaliseerd of verlengd. Sander: “Vaak is de basis van een gebouw goed. Maar in de loop der jaren veranderen de wensen en behoeften. Door een gebouw grondig aan te pakken, kun je een slag maken in bijvoorbeeld het energiegebruik en het comfort.”

Veel potentie in hergebruik

Bewustwording is een grote factor bij restylen. De actualiteit is dat bouwmaterialen kostbaar zijn. Financieel gezien is ‘hergebruik’ van een bestaand pand aantrekkelijk. Sander: “Daarnaast worden mensen steeds bewuster van de gevolgen van de wegwerpmaatschappij. Vanuit die duurzame gedachte wordt kritischer gekeken naar het slopen van bestaande panden. Het restylen van een pand is vooral ook op een bewuste en verantwoorde wijze omgaan met materialen. Hergebruik heeft bovendien veel potentie.”

Mooie uitdaging voor architect

Sander: “In sommige gevallen attenderen wij een opdrachtgever op de mogelijkheid van restylen. Wij stellen dan de vraag of slopen en nieuwbouw de beste optie is. In andere gevallen is het een expliciete wens van de klant. Zowel transformatie als restylen is een mooie uitdaging voor de architect! Met restylen probeer je het comfort te creëren wat ook in uitstraling voldoet aan de huidige tijd. Het is leuk wanneer mensen niet zien dat een bestaand gebouw gerestyled is, maar denken dat het nieuwbouw is!”

Aangezicht volledig veranderen

In Oud-Alblas heeft Bongers Architecten bijvoorbeeld het aangezicht van een pand volledig veranderd. “We hebben het piramidedak vervangen voor een andere kap en vorm. Het lijkt nu net een nieuw pand. Het is afhankelijk van verschillende factoren, maar dit is een goed voorbeeld van vergaande restyling.” In andere gevallen blijven aanpassingen beperkt tot kosmetische ingrepen. “De gevel aanpakken, de isolatie op niveau brengen en een frisse uitstraling geven is ook restylen en vraagt constructief minder aanpassingen.”

Transformatie is mooie puzzel

Voorbeelden van succesvolle transformatie heeft Sander ook. “Transformatie is een mooie puzzel: wat zijn de mogelijkheden van de basis, in een ander functie? Uiteindelijk moet een gebouw zich lenen voor transformatie. Er moet bijvoorbeeld voldoende daglicht zijn, om van een bedrijvenpand woningen te maken.” Op de website van Bongers Architecten staan diverse voorbeelden van opvallende transformatieprojecten. Sander: “We hebben een supermarkt getransformeerd naar een bedrijfsverzamelgebouw. En de molen, waarbij we het woonhuis veranderd hebben in een restaurant! Op dit moment kijken we hoe we een autoshowroom kunnen herontwikkelen, met appartementen erboven.”

Architectonische uitdagingen

“In principe wordt deze markt steeds groter”, besluit Sander. “Voornamelijk onder invloed van de prijzen van materialen én bewustwording. De wens is een gebouw in de basis te behouden. Ook architectonisch biedt restylen en transformeren voldoende uitdagingen. Het is spannend binnen bepaalde kaders iets nieuws te verzinnen. Verbazingwekkend hoeveel mogelijkheden bestaande gebouwen bieden!”

Zoals u leest, zijn de mogelijkheden groter dan nieuwbouw! Wilt u weten of uw pand wellicht voor restylen of zelfs transformatie min aanmerking komt? Neem dan contact met ons op.

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.