25-05-2023

‘Klassieke houthandel met toegevoegde waarde’

Het gebruik van hout in het bouwproces wordt steeds uitgebreider. Vorige week vertelde Sander Bongers al over de verschillende houten toepassingen waar hij in zijn ontwerpen gebruik van maakt. Deze keer stellen we het Belgische Carpentier Hardwood Solutions aan u voor. Zij zijn de houtleverancier voor tal van onze projecten.

huis oranje balken
strandvilla
huis met auto

Denis Bauwens is account manager bij Carpentier. Hij vertelt over onze samenwerking. “Gezien de aard van onze samenwerking, spreek ik liever over een ‘relatie’. Het gaat verder dan strikt opdrachtgever-leverancier!”

Ontwerpen van hoog niveau

“De ontwerpen van Bongers Architecten zijn van een heel hoog niveau”, vervolgt Denis. “Wanneer zij hout opnemen in hun ontwerpen, sturen zij de opdrachtgevers naar ons door. Vaak zijn dat particulieren en komen zij met een vertegenwoordiger van Bongers Architecten naar België. Wij leiden hen rond en adviseren uitgebreid wat de mogelijkheden zijn. De opdrachtgevers maken hun wensen kenbaar, die vervolgens door de betrokken aannemer wordt aangekocht.”

Toegevoegde waarde

Denis: “Carpentier Hardwood Solutions is leverancier en producent van hardhout. Geen tropisch hardhout, maar ecologisch verantwoorde houtsoorten uit Europa. Die houtsoorten zijn gelijkwaardig aan tropische soorten op bet gebied van levensduur en hardheid. Maar in duurzaamheid onderscheiden wij ons!” Hij vervolgt: “Het bedrijf stamt al uit 1958 en sindsdien zijn we geëvolueerd. Van een klassieke houthandel, zijn we gaan nadenken wat onze toegevoegde waarde kan zijn. Dat is het verschil maken: wij zetten in op afgewerkte materialen, zoals houtskeletbouw en gevelbekleding.”

‘Nederlandse stijl’

Denis: “Wij richten ons zelf ook wel op utiliteit. Maar via Bongers Architecten bedienen wij vooral particulieren. Onze producten zijn zeer geschikt voor particuliere woningbouw. Bijvoorbeeld de gevelbekleding met een blinde bevestiging. Dat is een uniek kliksysteem, waarbij geen spijkers of schroeven in het zicht zijn. We combineren veel houtsoorten die thermisch gemodificeerd zijn. Door essen, naaldhout of bamboe in ovens te verwarmen wordt de bestendigheid vergroot. Voor Bongers Architecten werken we ook vaak met eiken. De ‘Nederlandse stijl’ noemen wij dat: bijvoorbeeld een rieten dak combineren met eiken spanten in de constructie. Wij leveren die oplossingen prefab aan!”

Baanbrekend

Denis roemt de jarenlange samenwerking met Bongers Architecten. “Wij zijn ook een familiebedrijf. Het contact is vrij intensief: zij komen onze nieuwe producten bekijken, nemen opdrachtgevers mee naar onze vestiging hier in Meulebeke. Wij zijn soms aanwezig bij bouwteam-vergaderingen, om mogelijkheden toe te lichten. Of op locatie bij projecten: wij ondersteunen wanneer gevraagd. Voor ons zijn zij baanbrekend in Nederland. Ze hebben deuren voor ons geopend, zowel bij aannemers als opdrachtgevers. Daar is veel werk uit voorgekomen!”

Gelijkwaardige denkwijze

Denis: “Het is een leuke club mensen. Ze maken mooie dingen en ze weten waarover ze het hebben. We hebben goed contact, in een gemoedelijke sfeer. De laatste jaren is onze relatie steeds intensiever geworden. We hebben een gelijkwaardige denkwijze over veel zaken. Circulariteit, kwaliteit en duurzaamheid vinden we beiden belangrijk: dat bevordert onze samenwerking alleen maar!”

Bent u nieuwsgierig geworden naar de uitgebreide mogelijkheden van hout in het ontwerp- en bouwproces? Neem dan contact met ons op.

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.