27-07-2023

Van monumentale boerderij naar moderne schuurwoning

Yolande van Houte en haar echtgenoot bewoonden al 33 jaar een monumentale boerderij uit 1600 in het landelijke Nieuwer Ter Aa, in de gemeente Stichtse Vecht. Met hun pensioen in het vooruitzicht, besloten ze dat het tijd werd uit hun ‘oude wereld’ te stappen naar iets nieuws en minder groot: “Vooruit kijken en gebruik maken van de mogelijkheden!”

Bongers Yolande van Houte

“Bij onze monumentale boerderij hoorde ook een hooiberg en een paardenstal. Deze stamden uit 1900 en hadden geen monumentale status”, vertelt Yolande.

Licht én hoogte

De stal was toch al toe aan renovatie. Toen hun paarden er niet meer waren en nadat zij een woonbestemming op de stal wisten te leggen, gingen zij op zoek naar een architect die aan hun specifieke wensen kon voldoen. Yolande: “Wij wilden graag een schuurwoning. Na jarenlang in de boerderij met kleine ramen te hebben geleefd, wilden we veel licht én hoogte. Met die uitgangspunten speurden we Pinterest af en vonden we de ontwerpen van schuurwoningen door Bongers Architecten.”

Monumentale boerderij

“We zijn op bezoek geweest in Oud-Alblas en we hebben samen gekeken naar de ontwerpen van Sander Bongers. Dat overzicht overtuigde ons nog meer dan wat we al op social media hadden gezien”, zegt Yolande. Ze vervolgt: “Naast onze voorkeur voor meer licht en hoogte, gaven we Sander ook mee dat de omvang van de plek beperkt was. In zijn ontwerp moest hij rekening houden met de directe nabijheid van de monumentale boerderij: diverse commissies moesten beoordelen of het ontwerp passend was.”

Handgemaakte bakstenen

“Wij waren heel erg onder de indruk van zijn eerste voorstel. Heel modern en fantastisch, door de beschutting van het dak-overstek. Daarbij ook heel veel glas en een inpandig balkon.” Meerdere commissies van de gemeente wezen dat ontwerp echter af. “Te modern”, zegt Yolande. “Te veel glas, te veel hout. Niet passend naast een monumentale boerderij uit 1600. Maar Sander maakte een prachtige stap door het ontwerp te veranderen in twee delen, met twee zadeldaken die in elkaar geschoven zijn.” Het deel naast de boerderij is ingetogen, met handgemaakte bakstenen in kleuren passend bij die van de boerderij. En grote ramen, die afgesloten worden met schuivende stalluiken.

Antwoord op bezwaren

Yolande: “En aan de zuidwest kant veel glas en hout. Het ziet er nu heel anders uit, als twee huizen die in elkaar zijn geschoven. Geen overstekend dak meer, maar aan de zuidwest kant een heel grote veranda met prachtige shutters met houten lamellen. En die ‘extraverte’ kant is precies het deel waar wij leven. De commissie van de gemeente vond het direct prachtig. Sander had duidelijk goed geluisterd naar de argumenten waarom het eerste ontwerp werd afgewezen en is daarmee aan de slag gegaan. Zijn tweede ontwerp was een helder antwoord op die bezwaren.”

‘Nul op de meter’

Bongers Architecten heeft in de persoon van Markus van Dongen het bouwproces begeleid en speelde vooral een grote rol in de voorbereiding. In goede samenwerking met Bouwbedrijf Van Engen uit Kockengen, is het huis in acht maanden volgens planning gebouwd. De aannemer is gespecialiseerd in duurzaam bouwen en heeft in dat opzicht volledig voldaan aan de wensen van Yolande en haar partner. “Wij wilden een zelfvoorzienend huis met ‘nul op de meter’, waaronder een bodemwarmtepomp. Zij hebben de bouw heel goed verzorgd. Daarvoor werd de stal afgebroken en is heel het nieuwe huis inclusief het terras onderheid.” Yolande: “Twee originele ronde stalramen zijn behouden en in de nieuwe kopgevels gemetseld.”

Natuurlijke materialen

Yolande: “Wij wonen hier nu een half jaar en het is fantastisch! Het is licht en we hebben een schitterend uitzicht over de natuur van het Groene Hart. Binnen is het heel behaaglijk. We hebben altijd in monumentale panden gewoond, maar ook de sfeer in dit nieuwe huis is heel fijn. Veel lichtinval en veel natuurlijke materialen, zoals het Belgisch hardsteen van de vloeren en het keukenblad, en de eikenhouten balken.”

Goed luisteren naar wensen

“De dienstverlening van Bongers Architecten was prima. De nadruk van hun bijdrage lag vooral in het voorwerk, waaronder het regelen van de bouwvergunning. Onze wensen zijn goed verwerkt in hun ontwerpstijl. Bijvoorbeeld ons verzoek voor hoogte: dat gaat ten koste van de ruimte op de eerste verdieping. Lastig voor de ontwerper, omdat er minder ruimte beschikbaar is op de verdieping. Sander heeft daar adequaat op ingespeeld door het ontwerp van de plafonds bijvoorbeeld. Hij heeft goed geluisterd en goede oplossingen gevonden die aansluiten bij onze wensen en gevoel.”

Tip

“Als tip”, besluit Yolande, “wil ik meegeven in het 3D-ontwerp al duidelijk aan te geven hoeveel ruimte het weggewerkte buizensysteem inneemt. Daar werden we nu een beetje door verrast, hoewel het gedeeltelijk ook een samenspel zal blijven tussen het ontwerp en de praktijk.” Yolande en haar echtgenoot zijn zeer gelukkig in hun nieuwe huis, in deze nieuwe fase van hun leven. “Ik kan het iedereen aanbevelen zo’n stap te zetten.”

Wilt u meer weten over het ontwerpen van ‘Uw eigen Bongers’? Neem dan contact met ons op.

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.