30-05-2024

De invloed van de Wet kwaliteitsborging voor de Bouw

De invoering van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor de Bouw heeft - vanzelfsprekend - ook voor ons als architectenbureau gevolgen. Het doel van deze wet is immers het waarborgen van de bouwkwaliteit, de positie van de consument te verbeteren, kwaliteitsverbetering te stimuleren en faalkosten te verminderen in het bouwproces.

2240533 Bongers content 30 05 Overzicht

Sinds de invoering van de wet in januari hebben wij inmiddels ervaring opgedaan met verschillende aspecten van de Wkb.

Gevolgen

Markus van Dongen weet als projectleider wat de gevolgen zijn van deze nieuwe wet voor onze werkwijze en voor onze opdrachtgevers. “De Wet kwaliteitsborging verandert de manier waarop bouwvergunningen worden behandeld. Voorheen werd een bouwvergunning als één geheel ingediend en beoordeeld. Met de nieuwe wet wordt deze vergunning opgedeeld in verschillende fases.”

Vroeg stadium

Hij vervolgt: “Het eerste deel, de omgevingsplanactiviteit, moet al in een vroeg stadium worden ingediend, zodra het ontwerp door de opdrachtgever is goedgekeurd. Dit betekent dat de gemeente al in een vroeg stadium het plan beoordeelt, terwijl de technische toetsing pas veel later plaatsvindt.”

Minder risico’s

Markus: “Dit nieuwe proces heeft als voordeel dat men al vroeg weet of een plan wordt goedgekeurd. Dat vermindert de risico’s van wijzigingen op het technisch ontwerp aanzienlijk. De technische uitwerkingen worden niet langer als onderdeel van de aanvraag ingediend, maar uitsluitend als bouwmelding bij de gemeente.”

Kwaliteitsborger

In de nieuwe situatie wordt de technische toetsing verlegd naar een kwaliteitsborger, die vier weken voor de start van de bouw een borgingsplan indient als bouwmelding. Markus: “Voor ons betekent de invoering van deze wet dat we ons vergunningstraject naar voren moeten halen. Wij kunnen onze fasering prima blijven doorlopen, alleen de ‘voortoetsing’ komt nu bij de architect te liggen. Maar dat is geen probleem, want wij weten allemaal hoe het vergunningstraject werkt.”

Voordelen

“De nieuwe wet biedt verschillende voordelen voor opdrachtgevers. Bijvoorbeeld dat er eerder zekerheid is over de doorgang van het project. De controlerende rol ligt nu bij de kwaliteitsborger. Hoewel dit een extra kostenpost betekent, vervalt de controle van de gemeente. De controle van de uitvoering geeft bovendien een kwaliteitsimpuls. Bewijslast wordt veel belangrijker en alle partijen moeten zorgen voor hoogwaardig werk.”

Efficiënter proces

“Het proces wordt uiteindelijk efficiënter, omdat alle stappen duidelijk zijn en we al in een vroeg stadium weten waar we aan toe zijn. Wij bij Bongers Architecten integreren een stappenplan in onze eigen planning om helder en effectief te communiceren met onze opdrachtgevers en partners”, besluit Markus.

Beter inspelen

Met deze nieuwe aanpak kunnen we bij Bongers Architecten nog beter inspelen op de behoeften van onze klanten en zorgen voor hoogwaardige, goedgekeurde ontwerpen die voldoen aan alle regelgeving. De Wet kwaliteitsborging biedt ons de mogelijkheid onze processen te optimaliseren en onze kwaliteit verder te verbeteren.

Wilt u weten wat de Wet kwaliteitsborging voor uw project betekent? Neem dan contact met ons op.

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.