12-01-2023

Marjan en Sander zijn trots op ‘Team Bongers’

Bongers Architecten heeft een turbulent jaar achter de rug. Marjan en Sander zijn aangeschoven voor een toelichting op 2022. Ze maken van de gelegenheid gebruik ook hun licht over het nieuwe jaar te laten schijnen.

Naast de uitgebreide dienstverlening voor de particuliere markt, is concreet ingezet op het bedienen van de zakelijke markt. De campagne ‘Samen Groeien’ heeft de aandacht gevestigd op de mogelijkheden voor bedrijfspanden en woningbouwprojecten.

'Samen groeien'

Dat gaat verder dan het maken van een ontwerp: Bongers Architecten denkt mee over de complete ontwikkeling. Marjan Bongers: “Die campagne heeft veel connecties opgeleverd. Potentiële opdrachtgevers zijn hieruit voortgevloeid en we zijn nieuwe samenwerkingen aangegaan: er is beweging!”

Naar buiten treden

Marjan vertelt dat, na een fase waarin de nadruk op de interne organisatie lag, in 2022 meer naar buiten is getreden. “Netwerken, daar hebben we stappen gemaakt. We hebben ons gezicht laten zien in de regio.” Dat is zo breed mogelijk gedaan, met zowel focus op zakelijke als particuliere opdrachtgevers. Sander: “We zoeken naar opdrachtgevers die bij ons passen. Die doelgroep is gelukkig heel breed, maar de klik vinden we belangrijk. Ons streven is met opdrachtgevers en projectontwikkelaars een goed gevoel over het doel en het resultaat te hebben.”

Persoonlijke verhoudingen

De persoonlijke omgang en verhoudingen zijn altijd belangrijk geweest bij Bongers Architecten. In dat opzicht was het ook een intens jaar. “Er is bijvoorbeeld een drieling geboren! Ook het vertrek van Randy Sint Nicolaas, na al die jaren, was van invloed op het team”, noemt Marjan als voorbeelden op. Sander: “Wat we met het team goed hebben opgevangen, zijn schakelingen op het werkvlak.” Hij noemt de oorlog in Oekraïne als grote invloed op de veranderde markt. Enerzijds zijn bouwplannen minder aantrekkelijk door een gebrek aan vertrouwen. Anderzijds zijn er leveringsproblemen als direct gevolg van de oorlog. Daarnaast was de scheefgroei tussen vraag en aanbod én het personeelstekort een realiteit.

Mooie opdrachten

Het concrete doel wat ‘Team Bongers’ blijft nastreven, is ook in het nieuwe jaar mooie opdrachten aannemen, zowel zakelijk als particulier. Een actuele ontwikkeling waar zij steeds meer mee te maken krijgen, is de omslag naar duurzaamheid. Op dat vlak zijn veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Sander: “Zaken als de stikstofproblemen, het rekening houden met de levering van bouwmaterialen en de stijging van de energieprijzen zien wij als uitdagingen. Als architectenbureau willen wij vooroplopen om deze realiteit te lijf te gaan!”

Hout

Een mogelijkheid die hij daar ziet, is bijvoorbeeld de uitgebreide toepassing van hout als bouwmateriaal. “Hout heeft weinig energie nodig voor productie. Bovendien is het een hernieuwbare grondstof, bomen nemen CO2 op en hout is na de levensduur herbruikbaar!” Los van het esthetische aspect, dient hout ook steeds vaker een praktisch doel. “Nieuwe toepassingen van hout zijn bijvoorbeeld massieve houtbouw in de hoogte, voor complete appartementencomplexen. Een andere uitdaging zie ik in transformatie en verduurzaming van de bestaande voorraad aan gebouwen. Zoeken naar de potentie van gebouwen, en dat op een slimme manier toekomstbestendig maken”, vertelt Sander.

Trots op hecht team
Marjan komt tot de conclusie dat in 2023 de tijd van het ‘oogsten’ is aangebroken. “We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd. Daar willen we nu op voortborduren door mooie projecten te realiseren!” Zowel Marjan als Sander zijn erg trots op het hechte team wat zij met hun medewerkers vormen. “We zitten niet stil en blijven altijd met het team aan de slag: we blijven ons ontwikkelen. Het laatste nieuws is dat in januari Julian als bouwkundig modeleur is begonnen. We stellen hem binnenkort aan je voor.” Sander: “Een leuk vooruitzicht is dat we veel plannen hebben voor ons eigen pand dat we gekocht hebben! Nieuws daarover volgt zo snel mogelijk.”

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.