09-02-2023

Uw eigen Bongers: de derde stap

In de opeenvolgende serie over onze werkwijze schrijven we langzaam maar zeker naar de oplevering toe. We zijn aangekomen bij de fase waarin de aannemer geselecteerd wordt. En waarin de werktekeningen waarmee die aannemer aan de slag kan worden gemaakt. Projectleider Menno Kooistra belicht deze fase, die deel uitmaakt van de Bongers werkwijze.

Uw eigen Bongers: de derde stap

“Voordat we de bouwfase en onze bouwbegeleiding aan de orde stellen, vertel ik wat ons te doen staat wanneer de benodigde vergunningen zijn afgegeven.”, begint Menno.

Aanbesteding of bouwteam

Menno: “Het selecteren van een aannemer kan op twee manieren. Door een aanbesteding uit te schrijven, of - en dat geniet onze voorkeur - door een aannemer uit te nodigen om deel te nemen aan een bouwteam. Het voordeel van een bouwteam in algemene zin is dat door het vroegtijdig samenbrengen van verschillende disciplines het bouwproces beter kan worden afgestemd. Het verloopt doorgaans efficiënter.” Menno vervolgt: “In bouwteam verband werken wij graag samen met partijen die we kennen van projecten uit het verleden. Ook dat bevordert de voortgang van het proces.”

Waarde aan onafhankelijkheid

“Wij hechten waarde aan onze onafhankelijkheid. Daarom werken we voor verschillende soorten opdrachten in verschillende regio’s met verschillende partners samen in bouwteam verband”, legt Menno uit. “De aanbesteding van een project gebeurt vaak op uitdrukkelijk verzoek van een opdrachtgever. Of wanneer we in een regio werken waar we niet bekend zijn. Ook in het geval van projecten in de zakelijke markt, komen aanbestedingen eerder voor. Bij een aanbesteding wordt vaak net wat scherper op de prijs gezeten.”

Handleiding op detailniveau

Menno: “Aannemers, constructeurs en installateurs kunnen pas aan de slag als ze over de werktekeningen beschikken. Voor ons een intensieve fase: dat is de handleiding, waarin op detailniveau staat hoe een huis gebouwd moet worden. De uitvoerders kunnen hun voorbereiding starten met die werktekening in de hand. En voor de opdrachtgever breekt een leuke periode aan: waar komen de gordijnen te hangen? Hoe komt het lichtplan er uit te zien en waar komen de vaste elementen in de badkamer? Bijvoorbeeld.”

Klik opdrachtgever en aannemer 

“Wij ontzorgen zoveel mogelijk bij de verbinding tussen klant en aannemer. Wij vinden het enerzijds belangrijk dat zij een klik hebben. Anderzijds is het afhankelijk van het soort opdracht voor welke aannemer we kiezen: beton- en metselwerk vraagt andere vaardigheden dan een huis wat rond een houten skelet is opgebouwd. Dat kan niet elke aannemer. Gelukkig kunnen wij terugvallen op een groot en gevarieerd netwerk.” Menno besluit: “Mijn rol is overzichtelijk. Ik sta naast de opdrachtgever en verzorg het contact met de uitvoerende partijen en betrokken instanties. Na het maken van het ontwerp kom ik in beeld en tot en met de nazorg en evaluatie probeer ik de opdrachtgever te ontzorgen.”

Bent u benieuwd naar de wijze waarop wij te werk gaan? Bekijk dan ook stap één en twee van ‘Uw eigen Bongers’ of neem contact op met één van onze projectleiders.

bouwtekening

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.