24-11-2022

‘Van creatief idee tot uitvoerbaar plan’

Waar we vorige keer de kennismaking en oriëntatie, in combinatie met het voorlopige ontwerp aan de orde stelden, is het dit keer de beurt aan de volgende fases in onze werkwijze: het definitief ontwerp en het technisch ontwerp. Onze technisch ontwerper Jan van Ginkel vertelt.

Jan van Ginkel technisch ontwerp

“Wij krijgen het ontwerp van de architecten: op basis daarvan bepalen we welke materialen gebruikt worden, en maken we bijvoorbeeld de wanddiktes definitief. Vervolgens gaan we met de constructie aan de slag. Aan het einde van het voorontwerp wordt er vaak al een constructeur vastgelegd. We werken vaak met dezelfde partijen: zij maken de constructieve berekeningen. Die geven de sterkte van de benodigde materialen aan.”

Definitief ontwerp

Jan: “Het definitief ontwerp gaat vooraf aan het technisch ontwerp. Daarin staat welke isolatie we gaan toepassen en wat de wandopbouw wordt. In deze fase wordt het ontwerp echt tot in detail uitgewerkt. Op basis van dat ontwerp wordt de vergunning aangevraagd. Waar in het definitieve ontwerp al technische eigenschappen worden benoemd, gaat het technisch ontwerp in op normniveau: de isolatienormen, de daglichtberekeningen en ventilatieberekeningen.”

BENG Berekening

“De BENG berekening zetten we uit bij externen. Zij beoordelen deze berekening en of ons ontwerp voldoet aan de eisen op het gebied van energieprestaties. Vaak ontstaat tijdens het definitief ontwerp al wisselwerking met verschillende betrokken partijen. Er is bijvoorbeeld regelmatig overlap in het constructieve deel. Het technisch ontwerp wordt voor het verlenen van een vergunning beoordeeld door de gemeente. Dat proces levert altijd wel wat verrassingen op. Dit zijn dingen die we vooraf niet altijd kunnen uitzoeken. Die zijn vaker locatieafhankelijk dan gebouwafhankelijk.”

Vergunningsaanvraag

Jan: “Het is onze taak de vergunningaanvraag zo strak mogelijk te regelen. Mijn rol is enerzijds het technische uitwerken van de tekeningen. Anderzijds verzorg ik de aanvraag en onderhoud de communicatie met de gemeente. Het is zeker gevarieerd werk: bij Bongers Architecten zijn we allemaal van alle markten thuis!” Jan, tot besluit: “Ik werk aan verschillende projecten, in verschillende fases. Op dit moment heb ik twee projecten in aanvraag bij de gemeente. En ik werk aan een project wat alweer een fase verder is dan het technisch ontwerp: dat is iets voor de volgende beschrijving van onze werkwijze!”

Bent u geïnteresseerd in álle fases van onze werkwijze? Kijk dan op onze website of neem contact met ons op.

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.