13-04-2023

Uw Eigen Bongers: de laatste stap

In de opeenvolgende serie over onze werkwijze, schrijven we langzaam maar zeker naar de oplevering toe. Met deze laatste stap zijn we aangekomen bij de uitvoering, de oplevering en de nazorg. Markus van Dongen vertelt over de eerste paal, directievoering en de sleuteloverdracht: hét doel van onze dienstverlening!

Bongers-uweigenbongers-4

De start van de uitvoering wordt doorgaans feestelijk gevierd met het slaan van de eerste paal. Markus: “Vooral voor de opdrachtgever is dat een leuk moment. Zij hebben vaak lang naar dat moment toegeleefd. Na veel voorbereiding wordt ook fysiek iets zichtbaar.”

Bouwbegeleiding

“Wanneer begonnen wordt met de fundering”, vervolgt Markus, “vervullen wij de rol van directievoerder. Als onderdeel van de bouwbegeleiding beleggen we maandelijks een bouwvergadering op de bouwplaats.” Tijdens deze vergadering onder leiding van Bongers Architecten wordt met de opdrachtgever en aannemer de voortgang besproken.

Driehoeksverhouding

Markus: “De bouwvergaderingen benadrukken de driehoeksverhouding tussen die drie partijen. We vormen echt een team, met een gemeenschappelijk doel. Alle betrokkenen proberen het best mogelijke resultaat te behalen: we gaan voor kwaliteit! Dit is ook de fase waarin we van werktekeningen overschakelen naar praktijk. Tijdens de bouwvergaderingen worden daarom ook beslissingen genomen. Denk bijvoorbeeld aan invulling van stelposten en keuze materialen met daaraan gekoppelde levertijden.”

Planning volgen

“Per vergadering kijken we ruim vier weken vooruit”, vervolgt Markus. “Op die manier kunnen we de opdrachtgever actiepunten meegeven. Er komt veel op de klant af en door chronologisch de planning te volgen, kunnen wij helpen met keuzes maken.” Daarnaast bestaat de bouwbegeleiding uit het bewaken van de bouwkwaliteit en de voortgang: verlopen de werkzaamheden volgens planning en klopt de kwaliteit? Wanneer moet op bepaalde zaken actie worden ondernomen? Markus: “We proberen goed te anticiperen op levertijden en weersomstandigheden: op de juiste momenten bestellen!”

Van ruwbouw naar afbouw

In een bouwperiode van zeven tot negen maanden wordt van ruwbouw naar afbouw steeds gedetailleerder naar de voor- en eindoplevering toegewerkt. “De vooroplevering vindt plaats in de afrondende fase. De laatste punten kunnen dan in orde gebracht worden. We maken daarvoor een lijst met actiepunten voor de aannemer. Dat is twee tot drie weken voor de eindoplevering.”

Symbolisch en praktisch

De eindoplevering is naast een symbolisch ook een praktisch moment. Het ‘proces-verbaal van oplevering’ wordt opgemaakt en ondertekend. De opleverpunten die nog opgelost moeten worden, zijn de laatste punten hetgeen de aannemer moet oplossen binnen de afgesproken periode. Tegelijk met de ondertekening is ook de sleuteloverdracht, waardoor de opdrachtgever officieel eigenaar is.

Betrokkenheid

“Best een raar moment”, besluit Markus. “Maandenlang zijn we samen heel intensief bezig geweest, ineens is dat afgelopen. De opdrachtgever kan altijd contact opnemen wanneer er vragen zijn. Uit betrokkenheid en interesse ga ik graag nog eens kijken, wanneer het huis is ingericht en de tuin is opgeleverd. Wij tonen graag onze betrokkenheid voor ‘Uw eigen Bongers!’”

Bent u benieuwd naar de andere stappen van onze werkwijze? Bekijk dan ook de eerste, tweede en derde stap. Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact

Dorpsstraat 48, 2969 AD  Oud-Alblas

0184 69 2171 info@bongersarchitecten.nl

Blijf up-to-date

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven

Volg ons

Volg ons op onze social media kanalen.